Auton pesu ja vahaus ja sisätilojen puhdistus – mitä ottaa huomioon?
Tiesitkö, että erään tutkimuksen mukaan jopa joka kuudes autoilija ei pese autoaan kuin harvakseltaan, jos koskaan? Entäs tiesitkö, että reilusti yli puolet autoilijoista säilyttää roskia autossaan ja joka neljäs valittaa, että autossa haisee pahalta?
Jokaisella meistä on omat siivoustottumuksemme ja puhtauskäsityksemme, ja ne heijastuvat myös autoon. Alta voit lukea lyhyesti siitä, mitä auton korin puhdistamiseen ja vahaukseen sekä auton sisätilojen puhdistukseen tyypillisesti kuuluu ja mitä tulisi ottaa huomioon.
Auton puhtaanapidon osa-alueet
Nyrkkisääntö on, että kaikki auton osat ja elementit kaipaavat jonkinlaista puhdistamista, joskin väliajat voivat vaihdella. Auton moottori kaipaa erilaista puhdistamista kuin auton sisätilat, ja auton kori ja ikkunat jälleen erilaista. Auton peruspuhtaanapitoon kuuluvat seuraavat osa-alueet:
Ulkotilojen puhdistus:
- korin pesu
- ikkunoiden pesu
- pyyhkijöiden puhdistus
- valojen puhdistus
- vesikourujen puhdistus
- listojen ja kynnysten pesu
- pyörien, vanteiden ja renkaiden pesu.
Sisäosien puhdistus:
- alustan pesu
- moottoritilan pesu.
Sisätilojen puhdistus:
- etu- ja takaistuinten puhdistus
- lattioiden puhdistus
- kojelaudan ja auton näytön puhdistus
- ohjauspyörän puhdistus
- vaihdekepin ja sen suojuksen puhdistus
- ikkunoiden pesu sisäpuolelta
- ovien ja kahvojen puhdistus
- lisätarvikkeiden puhdistus
- tavaratilan puhdistus.
Alla kerrotaan tarkemmin tärkeimmistä tehtävistä.
Auton ulkopesu
Olennaisin auton ulkotilojen puhdistuksen osa on korin pesu. Se kannattaa tehdä 1–2 viikon välein vuodenajasta riippuen. Pesun voi tehdä käsin tai autopesulassa. Korin käsinpesu on helppoa, mutta siinä kannattaa pyrkiä välttämään muutamat yleiset virheet. Pesuun tulee käyttää vain oikeanlaisia pesuaineita ja -välineitä. Autonvaraosat24.fi kertoi mitä autonhoitotuotteita on saatavilla[ : yleensä suositellaan yleensä autoshampoota, joskus pelkkä vesipesukin voi riittää. Käsillä on hyvä pitää pesuaine- ja huuhteluämpäri sekä pesukinnas, sieni ja mikrokuitupyyhkeitä sekä painepesuri (ei kuitenkaan isolla paineella!) tai ihan tavallinen puutarhaletku. Pesu kannattaa aina aloittaa korin yläosasta ja siirtyä vähitellen alaspäin. Kori tulee huuhdella huolellisesti, jotta pinnalle ei jää autoshampoota.
Korin pesun aikana kannattaa kiinnittää erityishuomiota kouruihin, spoilereihin, listoihin, ritilöihin jne. Jos ajovaloumpioissa on likaa, ne voi pestä erikseen. Autoshampoo, saippualiuos tai pelkkä vesi voi riittää, happamia pesuaineita ei suositella. Netissä leviää pesuvinkkejä, joissa käytetään hammastahnaa tai ruokasoodaa, ja näistä ei pitäisi olla valoille mitään haittaa. Monissa autoissa ajovalojen pesu ei kuitenkaan ole tarpeen, sillä autossa voi olla valmiiksi ajovalojen pesulaitteet (xenon-valoilla varustetuissa autoissa ne ovat pakolliset). Myynnissä on myös ajovalojen kirkastussarjoja, joilla himmenneet umpiot voi kiillottaa.
Auton ikkunat voi puhdistaa ikkunanpesuaineella ja mikrokuituliinoilla. Pinttyneeseen likaan, kuten hyönteisten jäämiin, voidaan käyttää erikoisaineita, kuten hyönteisirrotetta. Lasipintoja ja peilejä pestessä kannattaa käyttää erityisen pehmeitä siivousvälineiden käyttöön, sillä karheat liinat tai harjat voivat naarmuttaa auton lasipintoja. Lasien pesuun kannattaa käyttää lasinpesuainetta, sillä muut aineet voivat värjätä lasia. Lasille voi lopuksi levittää suojaavan pinnoitteen.
Voimakkaasti likaantuvien ulkoisten osien puhdistukseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Esimerkiksi renkaiden ja vanteiden puhdistukseen kannattaa käyttää harjaa ja painepesuria (ei kuitenkaan maksimipaineella). Tavallinen autoshampoo käy pesuun hyvin. Renkaissa voi olla pinttynyttä likaa, joka irtoaa parhaiten renkaiden pesuaineella. Pestyihin renkaisiin voidaan levittää kuminhoitoainetta tai renkaanehostajaa.
Auton kiillotus ja vahaus
Kun auton kori on pesty, sen voi kiillottaa ja vahata. Kiillottamista ei kuitenkaan suositella suinkaan jokaisen auton pesun jälkeen, sillä se kuluttaa korin pintaa. Suositeltu kiillotusväli on 3–4 kertaa vuodessa. Kiillotus tulee tehdä sopivia hankaamattomia kiillotusaineita käyttäen ja sen voi suorittaa käsin tai koneellisesti (koneellista kiillotusta kutsutaan myös myllytykseksi). Moottori.fi kertoo tässä artikkelissa, miten auto kiillotetaan[.
Kun auto on puhdas ja kiiltävä, korin pinnalle kannattaa levittää vaha, joka suojaa pintaa epäpuhtauksilta ja tekee kiillosta vieläkin kauniimman. Vahoja on erilaisia ja niiden antama kiilto myös erilainen; yleinen havainto on, että orgaaninen vaha tuo pehmeämmän kiillon. Vahaa kannattaa levittää erittäin ohut kerros ja käyttää levittämiseen vaahtomuovista valmistettua levitintä. Ylimääräinen vaha voidaan pyyhkiä pois mikrokuituliinalla. Vahaus ja viimeistely kannattaa tehdä hellävaraisesti ja hieromatta.
Auton sisäosien pesu
Moottoritilaa ja alustaa ei ole tarpeen pestä jokaisen auton pesun yhteydessä. Moottoritila kannattaa pestä muutaman kerran vuodessa ajotottumuksista ja -ympäristöstä riippuen. Pesu on suoritettava, kun moottori on täysin jäähtynyt ja sähköosat (akku, liittimet…) on suojattu. Moottoritilan voi puhdistaa painepesurilla käyttäen matalaa painetta. Vesisuihkua ei tule kohdistaa sähköosiin vaikka ne olisivat tiiviisti suojattu vedeltä. Moottoritilaan voi myös suihkuttaa erityistä moottoritilan puhdistajaa, joka poistaa öljyä, rasvaa, pikeä ja muuta pinttynyttä likaa moottoritilasta tehokkaasti.
Auton alustan pesu tulee tehdä noin neljä kertaa vuodessa tai useammin, jos alueella käytetään runsaasti tiesuolaa tai autolla ajetaan hiekkateillä ja maastossa. Auto tulisi tunkata ylös ja sen renkaat irrottaa. Tämän jälkeen irtoroskat voi huuhdella ja alustan pestä painepesurin ja harjan avulla. Pinnoille kannattaa levittää rasvanpoistoainetta. Sitten alusta kuivataan ja lopuksi levitetään suoja-aine.
Auton sisätilojen puhdistus
Auton sisätilojen puhdistuksessa on erityisen tärkeää käyttää sisätilamateriaaleille sopivia puhdistusaineita ja -tarvikkeita. Sisätiloissa on runsaasti muovisia osia, jotka tulee puhdistaa muoville sopivilla puhdistusaineilla ja hankaamatta. Mieto yleispuhdistusaine sopii näille hyvin. Ikkunat ja muut lasipinnat on pestävä lasinpesuaineella. Istuinpäälliset voi yleensä irrottaa ja pestä pesukoneessa, mutta tarkista varmuuden vuoksi niiden pesuohje.
Puhdista lattia vetämällä etupenkit taakse. Poista ja puhdista lattiamatot ja imuroi lattia. Hinkkaa verhoilusta pois pinttynyt lika. Eläinten karvat jne. lienee helpointa poistaa mattoteippiharjalla tai nukkarullalla.
Muista kiinnittää erityistä huomiota ohjaamon ja matkustamon voimakkaasti likaantuviin osiin. Näitä ovat esim. ohjauspyörä, vaihdekeppi ja sen suojapussi, ovenkahvat ja selkänojat. Jos matkustamossa on pahaa hajua, kannattaa vaihtaa myös raitisilmasuodatin.
Vastaa