Miten auton hankinta kannattaa rahoittaa?
Auton hankinta ja autorahoitus ovat asioita, jotka tulevat lähes meistä jokaisen mietittäväksi viimeistään siinä kohtaa, kun työt vievät mennessään ja perhekoko kasvaa. Vaikka julkisilla pääsee näppärästi sinne sun tänne, oman auton hankinta antaa tiettyjä vapauksia ja vapauttaa ainakin aikatauluista.
Auton ostaminen ei kuitenkaan ole yleensä mikään halpa keikka. Jo turvallisuutensa puolesta kaikkein halvin menopeli ei välttämättä ole paras valinta. Vaan miten autorahoitus on helpoin, edullisin ja nopein saada kokoon?
Auton hankinta kun on paljon muutakin kuin vain auton ostaminen. Sen kylkeen on hankittava vakuutukset, ehkä halli- tai autopaikka ja välttämättömiä varusteita, kuten kesä- ja talvirenkaat. Puhumattakaan mahdollisista huoltotoimenpiteistä, katsastuksista ja jatkuvasta
tankkaamisesta. Tehokkaimpia autoja rokottanut uusi autoverotus on nostanut autojen hintoja, sillä isopäästöisten ja monien keskipäästöisten autojen autovero on noussut ja se näkyy hinnoissa.
Autorahoitus ja auton ostaminen
Käteisellähän harva auton ostaa, se lienee aika selvää. Kyse on kuitenkin lähes aina useamman tuhannen euron tai jopa kymmenien tuhansien eurojen kaupasta. Autokaupasta auton ostaminen on mahdollista autolainalla tai autorahoituksella, jonka vakuutena toimii itse auto. Tällaisessa tapauksessa auto on rahoitusyhtiön eli lainanmyöntäjän omaisuutta, kunnes auto on kokonaisuudessaan maksettu. Auton ostaja on auton haltija, kunnes omistusoikeus muuttuu. Osa rahoitusalan yrityksistä tarjoaa autolainaa myös täysin ilman vakuuksia tai takaajia, jolloin auto siirtyy suoraan ostajan omistukseen.
Vaikka autolainan avulla on mahdollista hankkia unelmien menopeli, kannattaa ennen ostopuuhia jo budjetoida kuukausierä, jonka pystyy maksamaan. Auton omistamisesta koituu muutakin kuluja kuin vain ostohinta. Kuukausieriä ei kannata ahnehtia liian suuriksi, jottei maksaminen ylitä voimavaroja.
Joissakin tapauksissa auton ostaminen vaatii käsirahan. Jos käsirahaa ei ole niin sanotusti käsillä, voi sen kattaa lainalla. Tällöin pitää muistaa budjetoida sekä käsirahan että mahdollisen autolainan kuukausierät, jotta pystyy hoitamaan molemmat.
Auton hankinta kannattaa tehdä myös jälleenmyyntiarvoa kartoittaen. Fiksusti tehty ostopäätös tuottaa hedelmää myös siinä vaiheessa, kun on myymässä autoa tai vaihtamassa autoa uuteen. Vanhaa autoa kannattaakin, tietenkin, tyrkyttää vaihdossa, sillä se voi itsessään toimia käsirahana tai tehdä ainakin loven ostohintaan.
Auton korjaamisesta koituvat kulut
Auton ostaminen on siis vain yksi kuluerä. Rahaa tarvitaan myös kun auton hankinta on jo tehty. Eikä aina vain pennosia, vaan on syytä varautua kunnon investointeihin. Tässä kohtaa auton hinnasta pihistely voi kostautua.
Jos pihistelee väärässä kohtaa ja ostaa esimerkiksi kovin vanhan ja käytetyn auton halpaan hintaan, voi joutua maksamaan toisen mokoman huoltokustannuksissa. Ensimmäisen katsastuksen jälkeen totuus voi iskeä kasvoille, kun auto ei läpäisekään katsastustaan puhtain paperein ja liehuvin lipuin. Sen sijaan katsastustodistukseen voi napsahtaa yksi tai
useampi huomautus, joihin on reagoitava määräpäivään mennessä tai auto jää parkkiin.
Ja auton korjaaminenhan ei ole mitään nappikauppaa. Uudet osat rokottavat kuukausibudjettia ihan mukavasti ja autoalan ammattilaisen hoitama korjauspuuha, ei sekään ole mitään edullista hommaa. Ammattilaisten työhön on kuitenkin syytä investoida,
sillä huonosti hoidettu korjaus tulee sekin kyllä kalliiksi. Parhaimmassa tapauksessa joudut maksamaan yhdestä korjauksesta ja kääntymään lopulta kuitenkin ammattilaisen puoleen.
Korjauksiin on lähes mahdotonta tehdä ennakoivaa budjetointia ja ne saattavatkin kohdalle sattuessaan horjuttaa taloutta jonkin verran. Kaukana työssäkäyvä on riippuvainen kulkupelistään ja joutuu korjauttamaan sen viipymättä. Näissä tilanteissa auttaa jos
rahoitukseen löytyy laina tai joustava luotto avuksi. Se antaa usein myös mahdollisuuden
pilkkoa kuluja eriin, mikä helpottaa huomattavasti maksamista.
Auton hankinta aiheuttaa kestoinvestointeja
Ensimmäisen auton ostaminen voi aiheuttaa ostajalle pienen shokin. Kaivattu vapaus on toki saatu, mutta sen mukana tulevat velvollisuudet ja kustannukset. Fiksu kartoittaa erimaalaisten ja erimerkkisten autojen käyttökustannuksia ennen hankintaa. Autosta aiheutuviin säännöllisiin kustannuksiin voi laskea polttoainekulut. Tehokas auto kuluttaa paljon bensaa tai dieseliä, mikä tarkoittaa sitä, että ajaja joutuu tankkaamaan useammin ja seuraamaan myös julkista keskustelua polttoaineen hinnoista. Kestokustannuksia syntyy myös vakuutuksista ja pienemmistä huoltotoimenpiteistä.
Suomessa autolla on oltava liikennevakuutus. Kaskovakuutus sen sijaan on vapaaehtoinen, mutta se kattaa huomattavasti enemmän kuin pakollinen liikennevakuutus. Liikennevakuutuksen hintaan vaikuttavat lähes tulkoon aina nämä seikat: vakuuttajan kotikunta ja ikä, auton merkki ja/tai malli ja bonus.
Jos asuu kaupungin keskusta-alueella voi laskea kuluihin mukaan myös autopaikan tai autohallipaikan. Tällainen paikka voi maksaa 20 – 200 €/kk riippuen siitä, onko kyseessä katupaikka vai esimerkiksi lämmin hallipaikka.
Ennen kuin auton ostaminen on ajankohtaista on hyvä kartoittaa kaikki mahdolliset hankinnasta aiheutuvat kustannukset, tehdä laskelmat ja hankkia tarvittava autorahoitus huomioiden kaikki budjetin osaset. Kaikkeen ei voi varautua aukottomasti, mutta voi tehdä
joustavan suunnitelman sen varalta, mikäli jotain sattuu.
Vastaa