Parhaita pelialustoja eri tyyppisille videopeleille
Videopelien valtavan suosion myötä, joka jatkaa vuosi vuodelta kasvuaan, myös erilaisten pelialustojen valikoima on tottakai laajentunut melkoisesti verrattuna vaikka parinkymmenen vuoden takaiseen tilanteeseen. Tämä on toki ihan normaalia millä tahansa liikealalla. Kun jonkin tietyn tuotteen kysyntä ja suosio kasvaa, niin siitä pyritään ottamaan kaikki irti valmistajien toimesta myymällä kuluttajalle mahdollisimman paljon kyseistä tuotetta.
Tämä on totta myös videopelien keskuudessa, ja monella pelaajalla saattaakin olla kotona enemmän kuin yksi pelialusta. Monella pelaajalla löytyy jo taskusta moinen laite, eli älypuhelin, jolla pystyy myös pelaamaan melko uusiakin pelejä. Älypuhelimen rinnalla pelaajan kotona saattaa majailla esimerkiksi tehokas Windows -pelitietokone ja pelikonsoli. Näin monesti tilanne on tosipelaajien tai kilpapelaajien kohdalla.
Valinnan runsaus ja mahdollinen vaikeus pelialustaa valitessa
Entäpä jos olet suht uusi pelaaja tässä videopelien kiehtovassa maailmassa, ja olet vasta miettimässä ensimmäisen kunnon pelialustan ostoa, mutta et ole varma siitä, että minkälaisen tai tyyppisen laitteen ostaisit? Erilaisia laitteita on niin monenlaisia, kuin myös on pelejäkin, ja siinä menee helposti kokemattomalla pelaajalla sormi suuhun, ja tuloksena voi olla heräteostos, tai virheostos, mikäli taustatyötä laitteen hankkimisen eteen ei olla tehty huolella eri seikkoja silmällä pitäen. Käymme tässä artikkelissa läpi joitakin peligenrejä, ja pyrimme antamaan muutamia vinkkejä ja seikkoja, joita kannattaisi pitää mielessä sitä juuri sinulle oikeaa pelialustaa valitessa.
Mistä aloittaa pelikonetta ostaessa?
Ensimmäinen asia, mitä suosittelemme miettimään huolella on lempipelisi. Minkä tyyppisistä peleistä pidät. Kun olet listannut nämä pelit, tai pelin, niin tämän johdolla on hyvä lähteä etsimään sitä oikeaa pelialustaa. Monet pelit julkaistaan monelle eri laitteelle, ja niissä voi olla monesti eroja laitteesta riippuen, sekä miten hyvin kyseisellä laitteella voi juuri sinun lempipeliäsi pelata.
Ruudunpäivityksen nopeus ja pelien sulavuus
Otetaan esimerkiksi ensimmäisen persoonan räiskintäpelit. Näitä 3D-räiskintöjä on hirmuinen määrä, ja niitä löytyy julkaistuna lähes kaikille alustoille. Näissä peleissä ruudunpäivitysnopeus, eli kuinka monta kertaa ruutu päivittyy sekunnissa pelin ollessa käynnissä, on erittäin tärkeää pelin sulavuuden kannalta. Yleensä ottaen parhaan ruudunpäivitysnopeuden peleille antaa tehokas Windows -pelikone, kunhan siinä on vain uudenaikainen näytönohjain ja suht tehokas prosessori.
Poikkeuksiakin toki on. Jos peli on alunperin julkaistu pelikonsoleille, ja siitä on tehty sen jälkeen Windows -versio, niin riippuen tästä porttauksen laadusta, eli onko pelin käännös tehty hyvin ja huolella vai hutiloiden, niin tästä riippuen ruudunpäivitys voi kärsiä ja pahasti.
Kannattaa siis myös katsoa, että millä pelialustalla lempipelisi näyttäisi toimivan kaikista parhaiten ja sulavammin. Jotkin pelit julkaistaan lähinnä vain yhdelle alustalle, kuten vaikka Counter Strike: Global Offensive. Vaikka tästä pelistä on julkaistu myös konsoliversioita, niin käytännössä kaikki pelaavat tätä peliä vain PC:llä, koska se on vain kertakaikkiaan paras pelialusta kyseiselle pelille.
Kuinka paljon ruututilaa tarvitset pelaamiseen?
Toinen tärkeä asia on miettiä, että miten paljon resoluutiota ja ruututilaa tarvitset pelaamiseen. Esimerkiksi kun puhutaan korttipeleistä netissä, kuten pokeri, ja sen eri muodot kuten Omaha pokeri tai Texas Hold’em, niin kannattaa miettiä, että miten paljon ruututilaa tarvitset pelaamiseen. Pelaatko esimerkiksi useammassa pöydässä samaan aikaan, tai vain yhtä pöytää kerrallaan. Jos olet useamman pöydän pelaaja, niin silloin suositeltava alusta olisi joko pöytäkone isolla näytöllä, tai kannettava tietokone, sillä näiden näytöille mahtuu enemmän pöytiä ja tietoa kerralla näkyviin. Jos taas olet satunnainen yhden pöydän pelaaja, niin kaikista helpoin ratkaisu olisi varmasti lähes kaikkien pelaajien taskusta löytyvä älypuhelin, joka on myös erittäin kätevä eri paikoissa pelaamiseen.
Tämän asian saaminen oikein on erittäin tärkeää, jotta et päädy tilanteeseen, jossa sinulla on laite, mutta sen näyttö on joko liian iso tai pieni sinulle. Windows -pöytäkoneelle voit helposti hankkia mieleisesi kokoisen näytön, ja sama toimii konsolien kohdalla. Älypuhelinten kohdalla tulee tietenkin raja vastaan näytön koossa siinä seitsemän tuuman paikkeilla, ja pelistä riippuen se voi olla liian pieni. Lisäksi, jotkin pelityypit voivat olla hankalia pelata pieneltä puhelimen näytöltä, koska pelaajan sormet ovat myös näytöllä ohjaamista varten vieden tilaa.
Kaveria ei jätetä
Kolmas seikka, mitä kannattaa miettiä on, että pelaavatko myös kaverisi videopelejä, ja millä pelialustoilla? Jos sinulla ja kavereillasi on samanlaisia pelimieltymyksiä, niin olisi ehkä viisasta harkita saman pelialustan hankkimista kuin kaverisi, koska jos tykkäätte pelata esimerkiksi moninpelejä netissä, niin yleensä nämä on jaoteltu pelialustan mukaan, eli Windows -pelaajat ja konsolipelaajat eivät pysty pelaamaan samaa moninpeliä keskenään. Ei olisi varmaankaan kivaa, jos et pysty jakamaan moninpelin nautintoa kavereidesi kanssa. Kysy siis kavereiltasi näistä asioista.
Karkkia ja herkkua silmille sekä budjettisi
Viimeiset seikat, mitä haluamme nostaa esille ovat, että kuinka komeita grafiikkoja haluat peleiltäsi, ja mikä on budjettisi pelikonetta hankkiessa? Yleensä ottaen, komeimmat grafiikat antaa uudenaikainen ja tehokas Windows-kone, mutta siitä voi joutua maksamaan pitkän pennin, ja luultavasti paljon enemmän mitä tehokkaasta uudesta konsolista, kuten vaikka PS5 tai Xbox. Nämä uusimmat pelikonsolit tarjoavat myös hienoja grafiikoita, mutta eivät silti pärjää aivan parhaimmille PC -koneille, mutta toisaalta ne ovat paljon halvempia mitä supertehokkaat pöytäkoneet. Mieti siis huolella, että miten paljon olet valmis sijoittamaan pelikoneeseen, ja minkälaisiin grafiikoihin olet tyytyväinen. Toivomme, että näillä vinkeillä pääset alkuun sitä juuri sinulle oikeaa pelialustaa valitessasi.